donderdag 16 februari 2017

verklarende termen in de drukkerij

Wat zegt u?

Heeft u wel eens digitaal drukwerk aangeleverd of contact gehad met een drukkerij voor het aanleveren van uw drukwerk? Voor de ondernemer die niet dagelijks met drukwerk bezig is kan het best ingewikkeld zijn wat er nou bedoeld wordt met de termen waar men dan mee te maken krijgt.

Hieronder een aantal verklarende termen in om nooit meer te vergeten...


Afloop of ‘bleed’

De afloop of ‘bleed’ is een term waar iedereen mee te maken krijgt wanneer drukwerk wordt aangeleverd. De afloof of ‘bleed’ is de extra rand aan een document. Alle bestanden die worden aangeleverd, moeten een extra marge bevatten van 3 mm. Deze afloop of 'bleed'
genoemd, is noodzakelijk om correct gesneden drukwerk, zonder witte randen te kunnen leveren. Daarnaast is een veiligheidsmarge van 3 mm extra nodig om er zeker van te zijn dat er geen tekst of foto afgesneden wordt.

Backlit

Backlit PVC is het materiaal voor éénzijdig bedrukte spandoeken worden doorgaans bedrukt op Backlit PVC. Dit materiaal kan verlicht worden zodat het extra opvalt buiten. Backlit PVC kan voorzien worden van een zoom en eventueel ringen om te kunnen bevestigen.

Blockout


Blockout PVC wordt vooral gebruikt voor tweezijdig bedrukte spandoeken. Het doek kan goed gebruikt worden om af te bakenen en achtergrond te verbergen. Ook dit doek kan voorzien worden van ringen.

Boorgaten

Drukwerk waar gaten in zitten, bijvoorbeeld voor multomappen.

CMYK

CMYK is een systeem waarbij je met de vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren kan krijgen. C staat voor Cyaan (blauw), M staat voor Magenta (rood), Y staat voor Yellow (geel), K staat voor Key (zwart).DPI

Dots Per Inch, deze eenheid stelt de beeldkwaliteit voor.
Anders gezegd, hoe hoger de dpi-waarde of hoe meer beeldpunten op één inch, hoe scherper het beeld.Frontlit

Frontlit PVC is de standaard keuze als het gaat om spandoeken en banners. Steeds éénzijdige bedrukking in 4 kleuren (full colour) op de voorzijde. Kan omgezoomd worden en voorzien van ringen.Full Colour

Full colour is hetzelfde als CMYK, ook wel vier kleurendruk genoemd.

Glans Laminaat

Kiest u voor glans laminaat dan wordt er een extra glanzende laag aangebracht op het drukwerk, dit maakt alle kleuren levendiger en beschermt het drukwerk maximaal.

Laminaat

Een dunne doorzichtige laag kunststoffolie die op het drukwerk kan wordt aangebracht. Laminaat zorgt voor een duurzame bescherming tegen vuil, stof, vet, vingerafdrukken en krassen. Drukwerk met een laminaat laag een straalt vaak een bepaalde luxe uit.

Mat Laminaat

Kiest u voor mat laminaat dan wordt er een laag extra matte laag aangebracht op het drukwerk. Dit laminaat maakt drukwerk zachter van kleur. De laminaat laag geeft het drukwerk een extra chique uitstraling. Men kan op drukwerk met een mat laminaat finish schrijven met een gewone balpen.

Netto en bruto formaat

Het netto formaat is het formaat na het drukken en snijden. Bijvoorbeeld een flyer A6 is 105x148 mm. Het bruto formaat zou dan bijvoorbeeld 111x154 mm zijn. (met 6 mm afloop)

PDF

PDF is een soort bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en lay-out van elk willekeurig document behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document in is gemaakt.

PMS

PMS-kleuren, Pantone Matching System, is een universeel kleurensysteem voor drukinkten. Deze standaard wordt in de grafische industrie gebruikt.

RGB 

De primaire kleuren rood, groen en blauw. De combinatie van deze 3 kleuren (additieve kleurmenging) levert een brede waaier aan kleuren op. Beeldschermen maken gebruik van additieve kleurmening. waarbij elk van de drie lichtbronnen gevormd wordt door een enkel lichtpuntje, een pixel.

Rillen

Rillen is het aanbrengen van een vouw lijn. Door het rillen is het makkelijker om te vouwen (handmatig of machinaal) Bovendien ziet het er ook netter uit. 
Satijnlak

Satijnlak geeft een goede bescherming van het drukwerk. Ook ziet het er iets beter uit dan standaard drukwerk. 

Zelfklevend vinyl 

Sticker vinyl welke ook buiten gebruikt kan worden. De lijm is permanent en kan op vlakke ondergronden gebruikt worden.

Zijn er nog termen welke verklaard moeten worden hoor ik het graag. Wij staan voor uitgebreide service voor onze klanten. Ook het creëren van de juiste druk bestanden kunnen voor u regelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten